Riktlinjer för maträddare

Hittills har det varit ganska underförstådda regler på hur man ska agera som maträddare. Men när vi börjar bli fler så kan det blir otydligt för några. Därför tänkte jag skissa en text här som ska sedan läggas upp på sidan, skickas till alla maträddare och till nya maträddare när de registrerar sig. Jag kommit fram till det här från diskussioner med andra, då det uppstått några problem eller missförstånd, så jag uppskattar om många maträddare kan komma med synpunkter.


1 - Maträddaren är ansvarig för att utföra upphämtning och leveransen till kylskåp (när det finns överskott att delas) och bestämmer själv hur det ska gå till. De som inte är uppskrivna eller som inte alls är registrerade maträddare ska inte spontant dyka upp och förvänta sig att de kan vara med upphämtningen, sortering eller in i lokalen. Det är upp till maträddare att bestämma om de vill ta emot hjälp som erbjuds spontant eller inte.

2 - Är ni flera maträddare vid upphämtningen så ska ni komma överens om ovanstående. Blir du försenad eller får ett förhinder så ska du kontakta de andra (därför är det viktigt att ha telefonnummer på foodsaving.world). Kommunikation, respekt, samarbetsvilja och tillit är grundvärderingar som alla måste beakta. Om du är nybörjare och inte kan mycket, så kan du förvänta dig att den personen med mer erfarenhet ska försöka att lära ut rutinen på ett tydligt sätt. Om du är rutinerade i den butiken och går tillsammans med en nybörjare, så ska du förvänta dig att nybörjaren är villig att lära sig, ställa frågor och följa rutinen. Det handlar åter igen om kommunikation och samarbetsvilja.

3 - Det ser väldigt oseriöst och oprofessionellt ut när flera människor går in i en butik, gör olika saker och inte jobbar koordinerat. Därför är det viktigt med kommunikation och att man inte tar med sig oerfarna människor som inte har skrivit upp sig. Tänk på att ett samarbete står på spel här och om vi inte gör det rätt så blir det ingen mat räddade och många blir besvikna!

4 - Ta en titt på dokumentet om butikens rutin (i foodsaving.world klicka på butikens namn till vänster, sedan i beskrivningen under adressen hittar du länken till dokumentet, eller annan relevant information)

Comments

Sign In or Register to comment.