Boktips: Cykla! Två hjul som förändrar världen

cykla01

Stockholm, Thessaloniki, Los Angeles och Bogotá i städer över hela världen väljer fler och fler att cykla. När stillasittande tar fler liv än rökning, jorden hotas av klimatförändringar och städernas trängsel är akut blir cykeln en del av lösningen. Arkitekter, planerare och politiker sneglar längtansfullt på alternativ till städer som i hundra år anpassats efter bilens behov. New Yorks avenyer har ersatt bilfiler med cykelbanor, Amsterdam och Köpenhamn invaderas av stadsplanerare som vill kopiera framgångsreceptet och få invånarna att börja cykla.

Också i Sverige sjunger de flesta politiker cyklandets lov. Fast i praktiken fortsätter det mesta som under bilens glansdagar. Bara en bråkdel av trafiksatsningarna läggs på cykling. Men faktum kvarstår cykling har blivit en folkrörelse och en livsstil som kan påverka samhället i positiv riktning på fler än ett sätt.

I Cykla tar journalisterna Maja Lagercrantz och Lina E. Johansson ett brett grepp om fenomenet cykling. De berättar om cykelns historia, psykologi och ekonomi. De träffar stadsplanerare, forskare och vanliga cyklister, deltar i manifestationer och hittar internationella förebilder och skräckexempel.
Författare: Lina E. Johansson och Maja Lagercrantz Titel: Cykla! : två hjul som förändrar världen Format: 170×215 mm Inbunden Antal sidor: 158 Utgivningsår: 2016 ISBN: 9789170378171

Biblioteket
http://encore.gotlib.goteborg.se/iii/encore/record/C__Rb1963364__Scykla__P0%2C1__Orightresult__U__X6?lang=swe&suite=pearl

Bokförlaget
http://ordfrontforlag.se/ordfront_bok/cykla/

Kommentera